Рискът от използване на ядрено оръжие е на най-високото си ниво от Студената война

Обединеното кралство обяви увеличение на лимита на запасите от ядрени бойни глави

13.06.2022 | 15:29 Редактор: Искра Ангелова
Рискът от използване на ядрено оръжие е на най-високото си ниво от Студената война

Рискът от използване на ядрени оръжия достигна най-високото си ниво от Студената война. Това се дължи на факта, че страните от "ядрения клуб" започват активно да увеличават и модернизират своите арсенали. Това се посочва в доклад, публикуван в понеделник от Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI).

"Рискът от използване на ядрени оръжия сега е на най-високото си ниво от пика на Студената война", казват експерти от института. В момента "има ясни признаци, че процесът на съкращаване на ядрените оръжия е приключил“ и "всички сили в "ядрения клуб" (Русия, САЩ, Великобритания, Франция, Китай, Индия, Пакистан, Израел и Северна Корея) увеличават броя на бойните глави и извършват модернизация на ядрените арсенали", казват те, цитирани от "Фокус".

За засилване на международното напрежение допринася и фактът, че според изследователите повечето от тези страни "засилват ядрената си реторика“ и "ролята на ядрените оръжия във военните им стратегии става все по-значима".

Според информацията на SIPRI, всички страни от "ядрения клуб" активно разработват програми, свързани с ядрените оръжия, или изграждат съществуващи арсенали. По-специално, "Обединеното кралство обяви увеличение на лимита на запасите от ядрени бойни глави през 2021 г.", след като реши "да не разкрива публично техния брой", а Франция "официално стартира програма за разработване на подводница от трето поколение, оборудвана с ядрени оръжия". Институтът също така отбелязва, че Индия и Пакистан "увеличават запасите от ядрени оръжия и разработват нови системи за доставка", а Израел "модернизира ядрения си арсенал".

В същото време КНДР "активно тества ядрени оръжия" и според експерти "вече е произвела 20 бойни глави, с достатъчно ресурси за производство на допълнителни 45-55 бойни глави". И накрая, казват експертите на SIPRI, сателитните снимки показват, че в Китай се изграждат 300 нови пускови шахти.

Както се отбелязва в доклада, ситуацията се влошава от факта, че "отношенията между световните сили се влошиха значително", което доведе до редица проблеми в областта на ядрената дипломация. По-специално, преговорите за стратегическа стабилност между Русия и САЩ, които представляват повече от 90% от всички ядрени оръжия, всъщност бяха замразени след началото на руското нашествие в Украйна. Освен това постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН (Китай, Русия, Франция, САЩ и Великобритания) не са се присъединили към Договора за забрана на ядрените оръжия и Съвместния всеобхватен план за действие за развитието ядрената програма на Иран все още не е договорен от преговарящите.

Експертите на SIPRI заключават, че предвид наблюдаваните промени във военните стратегии на водещите световни сили и стагнацията на дипломатическите усилия за разоръжаване, светът скоро ще види реално увеличаване на ядрените арсенали, за първи път след Студената война. В бъдеще тази тенденция може да се окаже дългосрочна и "трайна през следващото десетилетие", според Стокхолмския институт.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
vasil tanev
преди 1 година
ето за това е нужен САТАНА 2 знаем много добре какво е това и както казва ПУТИН исъм ситурен че е истина няма аналог и няма да има в скоро време .. Но ако беше само блъф то до сега както каза генералът от Велико британия то с Русия вече да е приключено ...има една малка поправка ..но която е много същественна ...това е РУСИЯ не е България ДА СЕ ПРОДАВА има съвсем малка разлика ...НАЛИ ???? Сигнализирай за неуместен коментар