Макрон и Меланшон с почти равни резултати след първия тур парламентарни избори

На трето място е крайната десница, следвана от "Републиканците"

12.06.2022 | 22:30 Редактор: Здравко Черкезов
Макрон и Меланшон с почти равни резултати след първия тур парламентарни избори

Коалициите на президента Еманюел Макрон и опонента му от крайната левица Жан-Люк Меланшон са почти наравно във вота на избирателите на днешния първи тур от парламентарните избори във Франция.

Пропрезидентско мнозинство в Националното събрание след втория тур на 19 юни далеч не е сигурно, сочат социолозите.

Почти равни резултати за президентската коалиция "Заедно" и Новото обединение на левите сили, което според някои предварителни проучвания излиза дори начело след първия тур на президентските избори -това сочат първите предварителни резултати.

В следващите часове те ще се променят, очакват се резултатите от големите градове, в които изборите приключват най-късно, но голямата изненада от вота е ясна: обединението на социалисти, крайнолеви и зелени, сформирано в последния момент, успя да пренареди политическата карта на Франция.

"Президентската партия е победена" - заяви вече крайнолевият лидер на коалицията Жан-Люк Меланшон.

Въпреки че коалицията на президента Макрон изглежда ще спечели мнозинството депутатски места, вероятността за пълно мнозинство е малка, което е затруднение за изпълнението на програмата на президента.

На трето място е крайната десница, следвана от "Републиканците", информира БНР.

Балотажът на 19 юни ще бъде решаващ, тъй като поради рекордно ниската избирателна активност почти няма кандидати, избрани на първи тур.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК