Рекордни горещини в Испания, живакът удря 44 градуса

Очакват се и топлинни бури

12.06.2022 | 10:30 Редактор: Искра Ангелова
Рекордни горещини в Испания, живакът удря 44 градуса

В Испания очакват нахлуването на опасно топла вълна, заради която в някои части на страната температурите ще достигнат 44 градуса.

Заради прогнозите на синоптиците в седем автономни региона е обявена тревога за опасно горещо време. Очаква се температурите да се запазят и през цялата следваща седмица.

Навлизането на топъл въздух от Северна Африка ще доведе до значително покачване на минималните и максимални температури в голяма част от Иберийския полуостров. Те ще се задържат до края на следващата седмица, според прогнозата на Държавната метеорологична агенция, информира БНР.

Андалусия, Арагон, Кастилия-Ла Манча, Кастилия и Леон, Каталуния, Естремадура и региона на Мадрид са седемте области, в които вече са издадени предупреждения за риск от много високи максимални температури до 44 градуса по Целзий.

Още по-горещо се очаква да бъде в долините Гуадалкивир, Тахо, Гуадиана и Ебро.

Топлият вятър ще донесе и пустинен пясък от Сахара, което има опасност да предизвика намалена видимост.

Очакват се и топлинни бури във вътрешността на северната част на страната, със силни пориви на вятъра.

Едва след края на следващата седмица е възможен спад на температурите, които през последните няколко години заради промените в климата стават все по-високи на територията на Иберийския полуостров.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК