Обама: Войната далеч не е приключила, умните руснаци напуснаха държавата си

"Човешките загуби ще продължат да се увеличават", заяви той

11.06.2022 | 17:46 Редактор: Искра Ангелова
Обама: Войната далеч не е приключила, умните руснаци напуснаха държавата си

Барак Обама заяви, че човешките жертви във войната между Русия и Украйна ще продължават да се увеличават, предава CNN.

"Не се заблуждавайте, тази война далеч не е приключила. Човешките загуби ще продължат да да се увеличават", каза той в петък на Форума за демокрация в Копенхаген.

По време на събитие в кметството той каза, че Украйна трябва да остане силна, докато този конфликт приключи.

"Но бяхме свидетели и на героичната съпротива на украинския народ срещу руската агресия. Те се обединиха, за да защитят не само своя суверенитет, но и своята демократична идентичност и обединиха голяма част от света около ценностите на самоопределението и човешкото достойнство", добави той.

Обама отбеляза, че това, което Путин прави в Украйна, не е изолиран случай и коментира паралелите между случващото се в Русия и това, което се случва вътре в САЩ.

"На всеки континент виждаме отстъпление от демокрацията... Така че, ако искаме демокрацията да процъфтява, ще трябва да се борим за нея, да я развиваме и да демонстрираме нейната стойност за подобряване на живота на обикновените хора", каза още Обама, цитиран от "Фокус".

Обама похвали страните за отварянето на границите си за украински мигранти и засегна стремежите на Финландия и Швеция да се присъединят към НАТО.

"Заради тази смелост и солидарност Владимир Путин не успява да постигне целите си в и извън Украйна... Русия е откъсната от ресурси и доходи и мнозина от най-добрите и най-умните ѝ (жители) са я напуснали - удар по нейното настояще и бъдеще", подчерта той.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК