fallback

Интензивни бомбардировки в Северодонецк, но не с прецизни ракети – Русия няма повече?

Вместо това се прибягва до противокорабни ракети срещу наземни цели в Украйна

11.06.2022 | 13:43 Автор: Здравко Черкезов

Интензивните бомбардировки в Северодонецк продължават. Водят се улични боеве, но засега украинската армия удържа. А американският президент Джо Байдън обвини колегата си Зеленски, че не се е вслушал в предупрежденията на САЩ, че Русия ще предприеме инвазия в Украйна. 

През нощта Северодонецк беше подложен на ожесточени улични сражения. Според украинските власти именно в този град руските военни са съсредоточили цялата си мощ и търсят слабите места в украинската отбрана. Виктор живее в Северодонецк. В квартала му се водят ежедневни боеве. 

"Онзи ден убиха съседа ми с фрагмент от мина. Той готвеше само на няколко метра от входа на дома си, не успя да избяга и да се скрие вътре, просто нямаше време да се спаси", сподели украинецът.

Според доклад на министерството на отбраната на Великобритания Русия не разполага с по-прецизни съвременни ракети и прибягва до тежки противокорабни ракети срещу наземни цели в Украйна. Киев извърши 11-а поредна размяна на военнопленници с Москва от началото на войната. Четирима руски военни са били разменени за петима украински. 

А президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че Зеленски не е искал да чуе информацията на американското разузнаване, че Русия се готви да нахлуе в Украйна.

"Знам, че много хора си помислиха, че вероятно преувеличавам, но аз знаех, че разполагаме с данни, потвърждаващи, че руският президент Владимир Путин смята да нахлуе през границата. Нямаше никакво съмнение в това, но Зеленски, както и много други хора, не искаха да го чуят. Разбирам защо не искаха да го чуят, но Путин влезе", каза американският президент.

Под обстрел са попаднали и складове със зърно на пристанището в Николаев. В същото време данните на Европейската комисия показват, че украинският износ на зърно се увеличава и вече доближава равнища от 2 млн. тона на месец. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback