Осъдиха на смърт чуждестранни бойци за "насилствена смяна на властта в Донецк"

Съдът е признал двамата британци и мароканец за виновни

10.06.2022 | 15:30 Редактор: Ваня Кузманова
Осъдиха на смърт чуждестранни бойци за

За пръв път от началото на войната в Украйна една от воюващите страни произнася смъртни присъди. Тримата чуждестранни бойци бяха осъдени по обвинение в "действия за насилствена смяна на властта и конституционния ред" в самообявилата се сепаратистка "Донецка народна република", която е призната само от Русия.

Върховният съд в Донецк признал двамата британци и един мароканец за виновни, съобщи агенция Интерфакс. Процесът бил проведен при закрити врати.

Според съда тримата обвиняеми били "признали вината си". Единият от мъжете освен това "признал, че е бил обучаван в провеждането на терористични атентати". 

Руското държавно ръководство многократно е заявявало в миналото, че гледа на чужденците като на наемници, поради което към тях не можели да се прилагат международните разпоредби за защита на военнопленниците. В същия смисъл наскоро се изказа и говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков. В Русия от години вече е в сила мораториум над изпълнението на смъртните присъди. В проруските сепаратистки републики обаче този мораториум не важи, пише DW

Британското правителство реагира с "голяма тревога" на произнесената присъда в Донецк. Говорител на премиера Борис Джонсън заяви, че по Женевската конвенция всички военнопленници се ползват с имунитет и "не би трябвало да бъдат преследвани наказателно заради участие във военни действия". 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК