Ердоган предупреди Гърция да спре да въоръжава острови в Егейско море

Турският президент заяви, че Атина трябва да избягва действия, за които ще съжалява

09.06.2022 | 18:30 Редактор: Теодора Патронова
Ердоган предупреди Гърция да спре да въоръжава острови в Егейско море

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че Гърция трябва спре да въоръжава островите с демилитаризиран статут в Егейско море и трябва да спазва международните споразумения, предаде Ройтерс. Коментарите на турския лидер може да засилят още повече напрежението между двете съседни страни, отбелязва агенцията.

Ердоган, който наблюдава хода на военните учения "Ефес-2022" в Егейско море, заяви, че Гърция трябва да избягва действия и изявления, за които ще съжалява. 

Днес е последният ден от военните учения, които се провеждат край Измир.

"Не се шегувам, говоря сериозно. Този народ е решителен. Турция няма да се откаже от правата си в Егейско море", каза още той, цитиран от Асошиейтед прес.

Същевременно говорителят на гръцкото правителство Янис Иконому заяви, че Гърция се справя с турските провокации със спокойствие и решителност, пише БТА.

За всички е ясно, че страната ни е засилила своето геостратегическо и геополитическо влияние, както и "капацитета си за възпиране, за да може по всяко време да защити своя национален суверенитет и суверенни права", каза той. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК