Гърция и Турция се скараха за суверенитета на острови в Егейско море

Атина е връчила протестна нота на Анкара заради изказвания на турски представители

17.02.2022 | 14:50 Редактор: Теодора Патронова
Гърция и Турция се скараха за суверенитета на острови в Егейско море

Атина е връчила протестна нота на Турция във връзка с изказвания на високопоставени турски представители, в които се изразяват съмнения относно суверенитета над островите в Егейско море, съобщава гръцката телевизия "Скай".

В нотата се изразява силно неодобрение от страна на Атина. Според Гърция подобни изказвания не само са непродуктивни, но са и признак за ескалация на провокативно поведение от страна на Турция.

Гърция отбелязва нелогичността на турските позиции, тъй като според нея Анкара постоянно се позовава на морското право в момент, в който самата тя го нарушава.  

Според дипломатически източници гръцкото външно министерство е дало указания към посолствата на Гърция в страните членки на Европейския съюз, НАТО и страните членки на Съвета за сигурност на ООН да дадат разяснения относно ескалация на турските провокации. За ситуацията ще бъде информиран и Вашингтон.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу наскоро предупреди, че ще постави под въпрос суверенитета на егейските острови, ако Гърция не се откаже от милитаризирането им. По думите на Чавушоглу, Атина нарушава условията за статута на тези острови в Лозанския мирен договор (1923 г.) и в Парижкия договор (1920 г.)

Според турския външен министър, твърденията на Гърция, че милитаризира островите заради заплаха от турска страна, са неоснователни, съобщи БТА.

"Вратата ни остава затворена за всяка заплаха, но прозорецът ни е отворен за диалог на основата на международното право", заяви по-рано тази седмица пред депутати в парламента премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК