Зърнена криза: Русия обещава коридор, Украйна отхвърля ултиматума заради страх от десант

От Брюксел отхвърлиха връзка между блокадата на зърното и наложените санкции

08.06.2022 | 18:55 Редактор: Теодора Патронова

Блокираните тонове украинско зърно изправят милиони пред риск от глад. Предупреждението дойде на фона на среща в Анкара между външните министри на Турция и Русия. Дипломат №1 на Москва обеща безопасен коридор, а Украйна отказа да изпълни руския ултиматум.

До 25 млн. тона зърно са блокирани в Украйна заради военните действие, а очакванията са тази цифра да се утрои до есента. Турция е готова да създаде сигурен морски коридор за украинското зърно, както и за износ на храни и торове от Русия. Уверението дойде по време на срещата на Сергей Лавров и Мевлют Чавушоглу в Анкара.

"Няколко идеи за износа на украинско зърно бяха предложени. Последната е на ООН, а именно - за механизъм между ООН, Украйна, Русия и Турция. Смятаме го за разумен, но разбира се и Украйна, и Русия трябва да го приемат", коментира Чавушоглу.

А Русия е готова на компромис само при едно условие - пристанищата да бъдат разминирани. Украйна обаче отказва заради опасения от руски десант в Одеса.

"За решаването на този проблем е нужно единствено украинците да разрешат на плавателните съдове да напуснат техните пристанища – или чрез разминиране, или чрез определяне на безопасни коридори", изтъкна министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров.

Турция, която от началото на конфликта иска да си спечели ролята на посредник, подкрепи Русия в искането ѝ за падането на европейските санкции.

"Ако трябва да отворим международния пазар за украинското зърно, смятаме, че премахването на пречките пред руския износ е легитимно искане", каза Чавушоглу.

От Брюксел отхвърлиха връзка между блокадата на зърното и наложените санкции.

"Храната е превърната в част от терористичния арсенал на Кремъл и ние не можем да толерираме това", подчерта председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

На конференция, посветена на продоволствената криза, Италия предупреди - милиони хора могат да умрат от глад, ако Русия не преустанови блокадата на украинските пристанища.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Снимка: БГНЕС 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК