Какво се крие зад огромната подкрепа на САЩ към Украйна?

"Американските интереси включват Киев да победи Путин", изтъкна бившият американски посланик

06.06.2022 | 11:15 Редактор: Теодора Патронова
Какво се крие зад огромната подкрепа на САЩ към Украйна?

Пари, оръжия, муниции, разузнавателна информация - без тази помощ Украйна отдавна щеше да е в ръцете на Путин, смята Джон Хърбст.

Нещо повече: "Подкрепата на Запада под американско лидерство откри шанса на Украйна за победа." Хърбст е бивш посланик на САЩ в Киев. Днес е директор на влиятелния мозъчен тръст Atlantic Council. 

САЩ доставят на Украйна ракети за противовъздушна отбрана, противотанкови оръжия, далекобойни гаубици със съответните тежки муниции, бронирани превозни средства, бойни хеликоптери, радарни системи, уреди за нощно виждане и други. Администрацията на Байдън вече е предоставила на Украйна военна и техническа помощ за пет милиарда долара. Подкрепата ще продължи. Американският президент казва, че войната на Путин срещу Украйна засяга не само Европа, пише DW.

Колкото по-успешно се отбранява Украйна, колкото повече войната на Путин разкрива слабостите на неговия военен апарат, толкова по-интензивно администрацията на Байдън преследва политически и стратегически цели с подкрепата си за Киев. Както казва Хърбст, вече не става дума само за това Путин да бъде спрян.

"Става дума за отслабването на Русия - както във военен, така и в икономически план. Ако Русия води цивилизована външна политика, не бихме имали интерес от това тя и нейните военни да са слаби."

Джон Хърбст определя противопоставянето на подкрепата за Украйна като късогледо. "Опозиционерите демонстрират невежество. Те не разбират, че Путин е опасен за американските интереси в Европа. Американските интереси включват това Украйна да победи Путин."

Ако зависеше от Джон Хърбст, САЩ биха доставили и още тежки и свръхмодерни оръжия на Украйна. Според него от това не би произтекла опасна ескалация, тъй като Путин разбира преди всичко от езика на решителността и силата.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Ken
преди 1 година
Ракета, извинявай, но много си ***.Русия и Китай да не би да са обявили на всички с какво точно се занимават в своите си лаборатории ? Или наистина мислиш, че само САЩ имат такива ? Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Ракета Пейтриът
преди 1 година
Стои и бизнесът на Хънтър Байдън с биолабиратории в страната, за които и Русия, и Китай, чрез говорителят на китайското външно министерство, Джао Лиджиан, призоваха САЩ да оповести. Заместник държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд призна в изказване пред Сената, че в Украйна има лаборатории за биологични изследвания. Сигнализирай за неуместен коментар