СЗО: Три пъти скочиха за седмица случаите на маймунска шарка

Рискът за общественото здраве може да стане "висок", ако вирусът се разпространи в страни, в които обикновено не се среща

06.06.2022 | 07:30 Редактор: Елеонора Танева
СЗО: Три пъти скочиха за седмица случаите на маймунска шарка

Повече от 780 са потвърдените случаи на маймунска едра шарка в страни, в които вирусът обикновено не се среща, съобщи Световната здравна организация. Това е приблизително три пъти повече от 257-те случая, за които СЗО съобщи преди седмица.

Организацията заяви, че цифрата за последните три седмици вероятно е занижена, и оценява нивото на риска в световен мащаб като "умерен".

Обикновено инфекцията протича леко, но за първи път се разпространява широко извън Централна и Западна Африка.

СЗО съобщи, че случаи са установени в 27 държави, в които тя все още не е "ендемична" - т.е. на места, където се очаква да бъде открита, уточни БГНЕС.. Повечето от тези нови случаи са в Европа и Северна Америка, както и малък брой в Мексико, Аржентина, Мароко и Обединените арабски емирства.

Най-много случаи има в Обединеното кралство (207), следвано от Испания (156) и Португалия (138).

"Много е вероятно и други страни да установят случаи и да има по-нататъшно разпространение на вируса", добави СЗО.

Въпреки че понастоящем рискът за човешкото здраве за широката общественост "остава нисък", рискът за общественото здраве може да стане "висок", ако вирусът се разпространи в страни, в които обикновено не се среща, се казва в доклада.

Не са докладвани смъртни случаи в резултат на настоящата епидемия.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК