Над 50% от потвърдените случаи на маймунска шарка са в гей-общности

Повечето случаи са при хора на възраст от 20 до 49 години

02.06.2022 | 09:12 Редактор: Жаклина Иванова
Над 50% от потвърдените случаи на маймунска шарка са в гей-общности

Повече от половината от потвърдените случаи на маймунска шарка във Великобритания са регистрирани при мъже, които са хомосексуалисти, бисексуални или такива мъже, които правят секс с мъже, показват нови данни.

От 190 потвърдени случая, идентифицирани от Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство (UKHSA) от 6 до 31 май, 183 са били в Англия, четири са били в Шотландия, два са били в Северна Ирландия и един е бил в Уелс.

Резултатите показват, че 86% от случаите в Англия са жители на Лондон и само два са при жени.

Повечето случаи на маймунска шарка са настъпили при хора на възраст от 20 до 49 години. 111 случая са мъже, за които е известно, че са хомосексуални, бисексуални или други мъже, които правят секс с мъже.

Разследванията до момента са установили, че заразяването има връзка с посещение в гей барове, сауни и използването на приложения за запознанства в Обединеното кралство и в чужбина, информира БГНЕС.

Регионалният директор на Агенцията за обществено здраве в Лондон професор Кевин Фентън изтъкна: "Маймунската шарка може да засегне всеки, но знаем, че много от най-новите диагнози са при гейове, бисексуални и други мъже, които правят секс с мъже, много от които живеят или имат връзки с Лондон".

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК