262 убити деца за 100 дни война, Русия контролира почти целия Луганск

Боеве продължават да бушуват в ключовия източен град Северодонецк

03.06.2022 | 14:10 Редактор: Тодор Петров

100 дни от началото на руската инвазия в Украйна, 100 дни на героично съпротивление на украинската армия, 100 дни откакто демократичният свят се обедини в подкрепа на Украйна. 

"20% от територията на страната сега е окупирана от Русия", призна президентът Володимир Зеленски. 

Сраженията в Донбас не стихват. Боеве бушуват в ключовия източен град Северодонецк, който сега до голяма степен е под контрола на руските войски. През последното денонощие украинските сили са постигнали минимален успех. 

Според експерти превземането на Северодонецк би означавало, че Русия контролира почти целия Луганск, което е част от опитите на Москва да превземе по-широкия Донбас. 

За 100 дни 262 деца са убити, а над 5 милиона се нуждаят от хуманитарна помощ. 

"Беше плашещо, когато имаше бомби и експлозии. Всичко се разтресе точно до мама. Дойдохме в Лвов, защото в Киев имаше много бомби и сирени", споделят деца пред УНИЦЕФ.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди западните държави да се подготвят за дългосрочен план, тъй като битката се превръща във "война на изтощение".

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Никой
преди 1 година
Американският *** Зеленски да слуша още САЩ и скоро от Украйна ще остане само 20 процента другите 80 ще са окупация на Русия Сигнализирай за неуместен коментар