Турция ще контролира участък от Северна Сирия, иска да го прочисти от терористи

Операцията ще се проведе на дълбочина 45 км и ще "освободи" 470 населени места

03.06.2022 | 09:47 Редактор: Теодора Патронова
Турция ще контролира участък от Северна Сирия, иска да го прочисти от терористи

Новата трансгранична операция на турската армия в Северна Сирия ще позволи на Анкара да контролира 600-километров участък от съвместната граница и да сведе до минимум терористичните заплахи, идващи от съседната територия. Това съобщи вестник "Türkiye", позовавайки се на военни и дипломатически източници.

Според вестника операцията ще се проведе на дълбочина 45 км и ще "освободи" 470 населени места в Сирия. Поемането на контрола над районите Тел Рифат и Манбидж ще позволи на Турция да създаде 35-километров пояс за сигурност и да изпълни стратегическата цел, поставена от президента Ердоган.

Миналата сряда в изказване пред парламента той заяви, че Анкара започва нова военна операция в съседната територия и първо ще "прочисти от терористите районите Тел Рифат и Манбидж". Ердоган описа основната цел на операцията като разширяване на 30-километровата зона за сигурност, създадена през октомври 2019 г. след операция "Източник на мира", съобщи БГНЕС.

Анкара нарича терористи забранената Кюрдска работническа партия (ПКК) и така наречените Сирийски национални сили за самоотбрана (СНС), които Турция смята за разклонение на ПКК.

Според военни източници, цитирани от местни медии, операцията в Сирия ще се състои от няколко етапа, като се вземе предвид опитът на Турция от трансграничните операции в Северен Ирак. В операцията ще участват около 50 000 турски войници и бойци на сирийската въоръжена опозиция, подкрепяни от Турция.

При предишните си операции в Северна Сирия Турция създаде зона за сигурност между градовете Аазаз и Джераблус северно от Алепо, окупира Африн и пое контрол над граничните райони източно от река Ефрат.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
прочистване
преди 1 година
Прочиствай наред! И от американци, също.... Сигнализирай за неуместен коментар