Зеленски: Дневно загиват над 60 наши военни, Русия е извела 200 хил. украинчета

Целта е да забравят за Украйна и да не могат да се върнат, твърди украинският президент

02.06.2022 | 13:47 Редактор: Жаклина Иванова

Продължават уличните сражения в украинския град Северодонецк, който остава под руския контрол. За стрелба и арести се съобщава и в Мариупол. Според украинския президент Володимир Зеленски, между 60 и 100 души от украинската армия загиват всеки ден.

А бившият канцлер на Германия Ангела Меркел осъди остро войната на Русия в Украйна в първата си публична реч от шест месеца насам. Тя заяви, че подкрепя усилията на Запада, за да се гарантира, че "тази варварска война на Русия ще бъде спряна".

Украйна контролира вече едва 20% от най-големия град в Донбас - Северодонецк. През последното денонощие ракетна атака порази железопътна инфраструктура и рани петима в Лвов.

По думите на Зеленски 12 млн. украинци са напуснали домовете си, а близо половината от тях са потърсили спасение зад граница.

"Насила откарват възрастни и деца. Това е едно от най-подлите руски престъпления. До момента са били откарани над 200 000 украински деца - това са и сираци от домовете, деца с родителите си, и такива, които са разделени от майките и бащите си. Руското правителство разпръсква тези хора на територията си, включително заселва наши граждани в отдалечени райони", посочи той.

Според държавния глава целта на тази политика е не просто украинците да се отдалечат от родината си, а да забравят за Украйна и да не могат да се върнат.

Меркел определи случващото се в Украйна като сериозно нарушение на международното право и дълбок разрив в историята на Европа след Втората световна война. Тя наруши медийното си мълчание в последните месеци и изрази своята солидарност към украинския народ.

След като американският президент заяви, че Съединените щати подготвят нов пакет военна помощ за Украйна на стойност 700 милиона долара, който включва и високотехнологични ракети с висока прецизност, от Русия последва отговор. Според външния министър Сергей Лавров, с исканията си за по-мощни ракети от Запада, Украйна провокира трети страни за по-нататъшно участие във военния конфликт.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК