ЕС: Стоп на руския петрол и "Сбербанк" аут от SWIFT, още 9 млрд. евро за Украйна

Петков: Оставаме единствената страна с достъп до пристанище, но с дерогация

31.05.2022 | 13:30 Редактор: Тодор Петров

Ембарго върху руския петрол, но частично - само за този, който се внася по море. Временно от тях се изключват доставките по петролопроводи за страните без излаз на море като Унгария, Чехия и Словакия. България получава отсрочка до 2024 година, решиха евролидерите в Брюксел.

"Благодаря на нашите партньори, че се съгласиха рафинерията в България да продължи да работи. Тя е направена да работи с руски петрол, затова ще ни трябва време, за да я настроим да работи с друг. Ние оставаме единствената страна с достъп до пристанище, но с дерогация", коментира премиерът Кирил Петков.

Той посочи и какви са били притесненията на Унгария, която заплашваше с вето: 

Едното беше сега да продължи да влиза руският петрол, поради сходна причина като нашата. По-ключовият въпрос беше какво ще стане, ако спре подаването на петрола през Украйна, какво ще стане с неговия руския петрол. 

Решението, взето в 1 часа през нощта, ще засегне 75 на сто от доставките на руски петрол, а до края на годината - 90 на сто от вноса му в Европа, заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. 

"Първият важен момент е подкрепата, най-вече финансова, за Украйна. Втората точка е основна – искаме да спрем руската военна машина. Искаме да спрем финансирането на руските военни възможности като въвеждаме санкции срещу Кремъл", подчерта той. 

"Много се радвам, че лидерите успяха да постигнат принципно съгласие по шестия пакет от санкции. Това е много важно. Това е важна стъпка напред", каза председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. 

В шестия пакет санкции е и изваждането на най-голямата руска банка "Сбербанк" от международната система SWIFT. Европейският съвет работи върху механизъм за предоставяне на извънредна помощ за Украйна в размер на 9 милиарда евро, изтъкна Фон дер Лайен.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК