fallback

Талибаните отхвърлиха призива на ООН за отмяна на ограниченията за жените

Според тях опасенията на Съвета за сигурност са неоснователни

27.05.2022 | 15:35 Автор: Теодора Патронова

Правителството на талибаните отхвърли призива на Съвета за сигурност на ООН за отмяна на тежките ограничения, наложени на афганистанските жени, и заявиха, че опасенията им са "неоснователни".

Във вторник Съветът за сигурност прие единодушно резолюция, в която талибаните бяха критикувани за ограничаването на достъпа на момичетата и жените до образование, държавна работа и свобода на движение, откакто завзеха властта миналата година.

Върховният лидер на Афганистан Хибатула Ахундзада също така нареди на жените да се покриват, включително и лицето, когато са на обществени места, което предизвика международно възмущение.

15-те държави членки на Съвета за сигурност призоваха талибаните "бързо да прекратят политиките и практиките, които в момента ограничават човешките права и основните свободи на афганистанските жени и момичета".

Съветът също така поиска от хардлайнерите да отворят отново всички училища за ученички.

Афганистанското министерство на външните работи заяви, че правителството смята опасенията на Съвета за сигурност за "неоснователни и потвърждава ангажимента си" към правата на афганистанските жени.

"Тъй като народът на Афганистан е предимно мюсюлмански, афганистанското правителство смята, че носенето на ислямския хиджаб е в съответствие с религиозните и културните практики на обществото", се казва в изявление на министерството.

Талибаните се придържат към сурово тълкуване на исляма.

Последният им престой на власт между 1996 и 2001 г. беше белязан от нарушения на човешките права и въпреки че обещаха по-меко управление този път, те все повече потъпкват свободите на афганистанците, съобщи БГНЕС.

През двете десетилетия на военна намеса на САЩ, последвали свалянето на талибаните през 2001 г., афганистанските жени и момичета постигнаха незначителни успехи във възстановяването на правата си.

В четвъртък специалният докладчик на ООН за правата на човека в Афганистан Ричард Бенет заяви в края на посещението си в Кабул, че ограниченията на талибаните са имали за цел да направят жените "невидими в обществото".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback