fallback

Руснаците ги чака до 20 години затвор, ако воюват на страната на Украйна?

Към Наказателния кодекс ще бъдат добавени и два нови члена

27.05.2022 | 12:20 Автор: Искра Ангелова

Депутати от руския парламент предложиха руснаци да бъдат лишавани от свобода за 20 години за участие във военни действия срещу "интересите на Руската федерация".

В руската Дума беше внесен законопроект, който допълва определеното в Наказателния кодекс като държавна измяна с престъплението "преминаване на страната на врага по време на въоръжен конфликт”. Предлагат се и още няколко нововъведения, свързани с военните действия и конфронтацията на Русия с други държави.

Относно незаконните въоръжени групировки предложението е да се добави наказание за руснаци, участвали във военни действия на територията на чужда държава с цел, противоречаща на интересите на Русия. Предложеното наказание е лишаване от свобода от 12 до 20 години. Предлагат се също така по-строги наказания за организиране на наемническа дейност, информира DW.

Към Наказателния кодекс ще бъдат добавени и два нови члена. Единият наказва "поверителното сътрудничество" с чужди разузнавателни служби с от две до осем години лишаване от свобода. Вторият ще направи престъпни и публичните призиви за действия срещу държавната сигурност. Наказанието за това престъпление ще бъде глоба или лишаване от свобода от две до четири години.

В проектозакона се предлага и в наказанията за "нежелани” организации на територията на страната да се премахне уточнението, че дейността им е наказуема, само ако се извършва на територията на Русия.

Според предложението, това "ще даде възможност за цялостно противодействие на дейностите на организации, които представляват заплаха за националните интереси”.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 

fallback
Още от Свят
fallback