Русия отмени възрастовите ограничения за постъпване в армията

"Вагнер" провежда мащабна кампания за набиране на нови войници

26.05.2022 | 10:14 Редактор: Искра Ангелова
Русия отмени възрастовите ограничения за постъпване в армията

Руският парламент прие закон за повишаване на възрастовата граница на хората, постъпващи в армията, до 50 години. Законът е в отговор на искането на руските официални лица да намерят начини за набиране на повече мъже за армията вследствие огромния брой руски жертви в Украйна, предава ВВС.

Според сега действащото законодателство само руснаци на възраст от 18 до 40 години и чужденци на възраст от 18 до 30 години могат да се запишат като професионални войници в руската армия.

"Необходими са високопрофесионални специалисти за използване на прецизни оръжия и работа с военна техника", като такива специалисти може да са на възраст от 40 до 45 години, се казва в доклад на вносителите на законопроекта.

Според новия закон руски граждани и чужденци до 50-годишна възраст ще могат да подпишат договор с армията на Русия. Промяната ще "помогне и за привличането на професионалисти от други сфери, сред които медици, инженери и експерти по комуникации, да се присъединят към армията, пише dnes.bg.

От началото на войната в Украйна руското министерство на отбраната и т. нар. "частна военна компания" "Вагнер" провеждат мащабна кампания за набиране на нови войници.

Въз основа на свои източници, руската секция на BBC е идентифицирала най-малко 46 руснаци на възраст над 45 години, които са били убити в Украйна след началото на инвазията. Това включва 63-годишен пенсиониран генерал, който беше свален с боен самолет Су-25.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК