Руснаците ги чака до 20 години затвор, ако воюват на страната на Украйна?

Към Наказателния кодекс ще бъдат добавени и два нови члена

27.05.2022 | 12:20 Редактор: Искра Ангелова
Руснаците ги чака до 20 години затвор, ако воюват на страната на Украйна?

Депутати от руския парламент предложиха руснаци да бъдат лишавани от свобода за 20 години за участие във военни действия срещу "интересите на Руската федерация".

В руската Дума беше внесен законопроект, който допълва определеното в Наказателния кодекс като държавна измяна с престъплението "преминаване на страната на врага по време на въоръжен конфликт”. Предлагат се и още няколко нововъведения, свързани с военните действия и конфронтацията на Русия с други държави.

Относно незаконните въоръжени групировки предложението е да се добави наказание за руснаци, участвали във военни действия на територията на чужда държава с цел, противоречаща на интересите на Русия. Предложеното наказание е лишаване от свобода от 12 до 20 години. Предлагат се също така по-строги наказания за организиране на наемническа дейност, информира DW.

Към Наказателния кодекс ще бъдат добавени и два нови члена. Единият наказва "поверителното сътрудничество" с чужди разузнавателни служби с от две до осем години лишаване от свобода. Вторият ще направи престъпни и публичните призиви за действия срещу държавната сигурност. Наказанието за това престъпление ще бъде глоба или лишаване от свобода от две до четири години.

В проектозакона се предлага и в наказанията за "нежелани” организации на територията на страната да се премахне уточнението, че дейността им е наказуема, само ако се извършва на територията на Русия.

Според предложението, това "ще даде възможност за цялостно противодействие на дейностите на организации, които представляват заплаха за националните интереси”.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК