Руското МО: Българският кораб "Царевна" остава на пристанището в Мариупол

Разширен е хуманитарният коридор в Черно море за изтегляне на плавателни съдове от 8:00 до 19:00 часа

27.05.2022 | 10:34 Редактор: Елеонора Танева
Руското МО: Българският кораб

Хуманитарният коридор, през който чуждестранни кораби могат да напускат черноморските пристанища на Украйна, е коригиран. Той се простира на 139 морски мили с ширина 3 мили. Това уточни ръководителят на руския междуведомствен координационен щаб за хуманитарна реакция ген. Михаил Мизинцев. 

По-рано беше съобщено, че руските въоръжени сили отварят два морски хуманитарни коридора всеки ден от 8:00 до 19:00 часа. Те са безопасни за кораби в Азовско и Черно море. В Черно море е образуван коридор с дължина 80 мили и ширина 3 мили. През него кораби могат да напуснат в югозападна посока пристанищата в Херсон, Николаев, Черноморск, Очаков, Одеса и Южни.

Мизинцев подчерта, че украинската страна е отговорна за осигуряването на безопасността на корабите, които напускат пристанищата и продължават към зоната за събиране, предаде ТАСС.

По-рано той коментира, че въпреки създадените от руската страна условия за безопасно излизане на кораби от пристанището в Мариупол, шест чуждестранни сухотоварни кораба остават там. Това са българският "Царевна" и плавателни съдове на Доминиканската република, Либерия, Панама, Турция и Ямайка.

Мизинцев подчерта, че Русия призовава Международната морска организация и дипломатическите мисии на тези страни да въздействат върху собствениците на корабите, които да се ангажират с привеждането им в местата на постоянна регистрация.

Снимка: Министерство на отбраната на Русия

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК