Лавров плаши с ескалация, ако Украйна получи оръжия, които могат да ударят Русия

"За Запада е изгодно да поддържа неотстъпчивата позиция на Зеленски", заяви руският министър на външните работи

27.05.2022 | 08:03 Редактор: Искра Ангелова
Лавров плаши с ескалация, ако Украйна получи оръжия, които могат да ударят Русия

Доставянето на Украйна на оръжия, способни да нанесат удар по територията на Русия, би било "сериозна стъпка към неприемлива ескалация", заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров в излъчено днес интервю за арабската версия на телевизия Ар Ти, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Лавров изрази надежда, че здравомислещите на запад ще разберат това, като отбеляза, че "там все още са останали някои такива".

"Западът призова да бъде нанесено поражение на Русия на бойното поле, а за тази цел е нужно войната да продължава" и силите на Киев да получат и такива оръжия. "Именно такива оръжия публично иска украинският президент Володимир Зеленски", отбеляза Лавров.

"За Запада е изгодно да поддържа неотстъпчивата позиция на Зеленски за преговорите с Русия, която "не е много интелектуално мотивирана", увери руският външен министър. Той посочи, че в неотдавнашно интервю украинският президент е заявил, че е готов за преговори, но преговори може да се водят само между него и руския му колега, без посредници и само след като Украйна си върне контрола върху териториите, владени на 23 февруари.

Според Лавров Русия е била готова за преговори от самото начало, но след "очевидната провокация, инсценирана по най-груб начин в населения пункт Буча", Киев е променил подхода си.

Руският външен министър добави, че Москва продължава да иска от Вашингтон конкретни мерки в рамките на поетите задължения по силата на Конвенцията за забрана на биологическото оръжие, на фона на предоставени от Русия сведения за дейността на американски биологични лаборатории в Украйна. Според него техните разработки нарушават пряко конвенцията.

"Финансирани от САЩ биолаборатории има на територията на Армения, Казахстан и държави от Централна Азия. Русия обсъжда този проблем със своите съседи както на двустранна основа, така и по линия на ОДКС (Организацията на Договора за колективна сигурност)", каза Лавров, цитиран от БТА.

Той определи съвместните учения на Русия и Китай като логично продължение на двустранното сътрудничество.

"Изявленията на НАТО за сигурността в Азиатско-тихоокеанския регион вероятно говорят, че следващата отбранителна линия на Алианса ще преминава през Южнокитайско море", отбеляза руският външен министър.

"САЩ се опитват да запазят кризата в Сирия и да помогнат за възобновяване на боевете в тази страна", заяви още Лавров, според когото Вашингтон насърчава сепаратистките настроения в региона.

Как България посреща украинските бежанци?

По най-добрия възможен начин - държавата и гражданите показаха истинска човечност.
9%
Враждебно! Украинците се сблъскват с незаслужена злоба и агресия.
9%
С добри намерения, но с хаотични действия и липса на организация.
15%
Посрещаме ги отлично, а те се държат нагло с нас и ни се качват на главите!
68%
Общо 6114 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 3
Руооп
преди 1 година
Украинците се оказаха *** народ!Жените си зарязаха мъжете и хукнаха в чужбина,имали сме полза!Аре нема нужда от такъв материал!!Да си отиват обратно! Сигнализирай за неуместен коментар