Не приемайте нито секунда за даденост: Хронология на кошмара в училището в Увалде

Постове в социалните мрежи намеквали за намерението на нападателя

25.05.2022 | 13:40 Редактор: Ваня Кузманова

21 души загинаха при стрелба в училище в град Увалде в щата Тексас. Това е най-кървавото нападение в САЩ от 10 години насам. Сред жертвите са деца и две учителки. 

Часът е 11:32 на обяд, когато в основно училище "Роб" изстрели прекъсват учебните занятия. 18-годишен, въоръжен с пистолет и полуавтоматична пушка, отнема живота на деца между 7 и 10 години. При нападението гимназистът убива и две учителки. 

Губернаторът на Тексас Грег Абът съобщи, че младежът посещава близка гимназия. 

"Стрелецът е Салвадор Рамос, на 18 години, който живее в Увалде. Смята се, че той е оставил колата си и е влязъл в училището, като е имал пистолет. Предполага се, че може да е разполагал и с пушка, но това все още не е потвърдено", заяви губернаторът на Тексас Грег Абът. 

Нападателят е мъртъв и се смята, че е бил застрелян от полицаите, които са дошли на мястото. Близките на жертвите са съкрушени, че трагедия като тази е сполетяла и техните семейства. 

"Моята малка обич сега лети с ангелите на небето. Моля ви, не приемайте нито една секунда за даденост. Прегърнете семейството си, кажете на близките си, че ги обичате. Обичам те, Амери Джо, наглеждай братчето си отгоре", каза майката на едно от загиналите деца.  

Преди да извърши кървавия разстрел, тийнейджърът стреля по баба си, която е в болница в критично състояние. Постове в социалните мрежи пък намеквали за намерението му да нападне ученици. Той често публикувал, че децата трябва да внимават. 

Престъплението отново постави на преден план една от най-дискутираните теми в САЩ, а именно - свободната продажба на оръжия. Американският президент Джо Байдън призова за противопоставяне на оръжейното лоби, както и за приемане на строги закони за притежанието на оръжия. 

Той посочи, че за последните 10 години е имало над 900 инцидента, свързани с използването на оръжия в учебни заведения. 

"Трябва да действаме и не ми казвайте, че не можем да ограничим тази касапница. Кариерата ми на сенатор и вицепрезидент мина в приемането на закони, които ограничават употребата на оръжия. Идеята, че 18-годишно хлапе може да влезе в оръжеен магазин и да си купи две огнестрелни оръжия е сбъркана. За какво, за Бога, ти е пушка, освен, за да убиеш някого", настоя Байдън. 

Той разпореди знамената в Белия дом и във всички обществени сгради да бъдат спуснати наполовина в знак на почит към жертвите. Това е най-смъртоносната стрелба в училище в САЩ от 2012 г. насам, когато нападател уби 20 деца и шестима възрастни в началното училище "Санди Хук" в Кънектикът.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК