Индия - най-големият производител на захар, ограничи износа ѝ, за да намали инфлацията

До септември доставките ще бъдат ограничени до 10 млн. тона за текущата стопанска година

25.05.2022 | 10:03 Редактор: Ваня Кузманова
Индия - най-големият производител на захар, ограничи износа ѝ, за да намали инфлацията

Индия съобщи, че е ограничила износа на захар, за да запази собствените си доставки и да намали инфлацията. Това се случи дни след като забраната за доставки на пшеница доведе до покачване на световните цени след войната в Украйна.

Най-големият производител на захар в света и износител номер две след Бразилия заяви, че до септември доставките ще бъдат ограничени до 10 млн. тона за текущата стопанска година.

Решението е взето "с оглед поддържане на наличностите на вътрешния пазар и стабилността на цените през сезона на захарта", се казва в изявление на министерството на храните.

Според прогнозите, износът на захар през тази стопанска година ще достигне рекордно високи стойности, като са подписани договори за около 9 млн. тона, а 7,8 млн. тона вече са доставени.

Позовавайки се на инфлацията и собствените си нужди за продоволствена сигурност, в средата на май Индия забрани всякакъв нов износ на пшеница без одобрението на правителството, след като най-горещият март в историята, за който се обвиняват климатичните промени, засегна реколтата, пише БГНЕС. 

Въпреки че Индия е незначителен играч на световния пазар, този ход предизвика допълнителен скок на вече покачващите се световни цени на хранителните продукти след нахлуването на Русия през февруари в селскостопанската сила Украйна, която преди това осигуряваше 12% от световния износ.

Решението разпали също опасенията за нарастващ протекционизъм след конфликта.

Забраната за износ остави стотици хиляди тонове пшеница блокирани на голямо пристанище в Западна Индия, с дълги опашки от хиляди камиони, чакащи да разтоварят.

Властите подчертаха, че ще бъдат разрешени искания за пшеница от страна на правителства на други държави, които се борят с рекордно високите цени.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
ужас
преди 2 месеца
Тя захарта не е полезна, ама сега трябва и с нея да се презапасяваме. Сигнализирай за неуместен коментар