Може ли Индия да изхранва света по време на войната в Украйна?

Съществуват опасения за недостатъчно добра реколта тази година

19.04.2022 | 12:25 Редактор: Искра Ангелова
Може ли Индия да изхранва света по време на войната в Украйна?

Нахлуването на Русия в Украйна застрашава световните доставки на храни, тъй като войната прекъсва работата на два от най-големите износители на пшеница в света. На Украйна и Русия се падат около една трета от годишните продажби на пшеница в света, припомня Би Би Си.

Миналата седмица индийският министър-председател Нарендра Моди заяви пред президента на САЩ Джо Байдън, че Индия е готова да доставя храни на останалата част от света след сътресенията в доставките и повишаването на цените вследствие на войната.

Индия е вторият по големина производител на ориз и пшеница в света. Към началото на април тя е разполагала със 74 млн. тона от двете основни храни. Освен това тя е и един от най-евтините световни доставчици на зърнените култури.

Но не е сигурно, че Индия може да се притече на помощ на света. Съществуват опасения за недостатъчно добра реколта тази година и недостиг на торове.

Делхи изнася ориз за близо 150 държави и пшеница за 68, пише money.bg. Според Ашок Гулати, професор по селско стопанство в Индийския съвет за изследвания в областта на международните икономически отношения, през тази финансова година Индия може да изнесе 22 млн. тона ориз и 16 млн. тона пшеница.

"Ако СТО разреши износа на държавни запаси, той може да бъде още по-голям. Това ще спомогне за охлаждане на световните цени и ще намали тежестта на страните вносителки по света", обобщи Ашок Гулати.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК