Доставеното оръжие в Украйна променя войната, но изтощава запасите на ЕС и САЩ

От началото на руската офанзива в Украйна Вашингтон изпрати $3,5 млрд. под формата на оръжия на Киев

23.05.2022 | 15:35 Редактор: Теодора Патронова
Доставеното оръжие в Украйна променя войната, но изтощава запасите на ЕС и САЩ

Европейският съюз трябва да попълни военните си запаси - подкрепата, която оказва на Украйна под формата на въоръжение и амуниции, е намалила отбранителните способности на общността, коментира преди дни Върховният представител по външната политика на ЕС Жозеп Борел.

Пред журналисти в Брюксел той коментира нуждата от увеличаване на средствата за отбрана, отчитайки, че Европа дълго време е разчитала на НАТО и САЩ за защита, намалила е средствата за отбрана и сега има недостиг, който трябва да бъде запълнен.

Войната в Украйна "изтощи" не само запасите от оръжия на ЕС. Преди седмици анализатори предупредиха, че доставките към Украйна намаляват съществено резервите и на САЩ, а ще отнеме известно време, за да се попълнят.

От началото на руската офанзива в Украйна Вашингтон изпрати 3,5 млрд. долара под формата на оръжия на Киев - включително и противотанковите ракети Javelin и зенитния комплекс Stinger, както и гаубици и дронове. Преди броени дни Конгресът одобри и допълнителна помощ от 40 млрд. долара. Това също повдига въпроса относно въоръжението, което ще остане в САЩ и което може да се окаже необходимо при нови конфликти, ако излязат извън контрол.

И в САЩ, и в ЕС коментират, че доставеното оръжие в Украйна видимо променя хода на военните действия. Помощта, официално одобрена от Брюксел за оръжия, вече надхвърля 2 млрд. евро, а има и много двустранни споразумения между Украйна и членове на ЕС, които обаче европейските чиновници отказват да коментират.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК