Лондон: Москва представлява заплаха за Молдова, Путин иска да възстанови "Велика Русия"

Западните съюзници проучват дългосрочна военна подкрепа за Украйна

21.05.2022 | 15:18 Редактор: Ваня Кузманова
Лондон: Москва представлява заплаха за Молдова, Путин иска да възстанови

Западните съюзници проучват дългосрочна военна подкрепа за Украйна, която може да включва подкрепа и за Молдова, която не е член на НАТО, каза британският външен министър Лиз Тръс в интервю, публикувано в събота.

Москва "абсолютно" представлява заплаха за Молдова, тъй като президентът Владимир Путин се стреми да възстанови "Велика Русия", каза тя пред вестник "Дейли телеграф". 

"Как да гарантираме, че Украйна е в състояние да се защитава постоянно и как да гарантираме, че това ще се случи? Това е, върху което работим в момента. И това важи и за други уязвими държави като Молдова. И понеже заплаха от Русия отново е по-голяма, ние също трябва да се уверим, че те са оборудвани по стандартите на НАТО", поясни министърът, цитирана от БГНЕС. 

Преди месец серия от взривове удариха подкрепяния от Русия сепаратистки регион Приднестровието на Молдова, което породи опасения за разпространение на войната от съседна Украйна. На 4 май председателят на Европейския съвет Шарл Мишел обеща да увеличи военната помощ на ЕС за Молдова, която представи кандидатурата си за присъединяване към блока през март.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК