Ковид-19 става професионално заболяване - попада ли България в списъка?

Някои служители ще получават обезщетения от държавата

20.05.2022 | 11:14 Редактор: Искра Ангелова
Ковид-19 става професионално заболяване - попада ли България в списъка?

Ковид-19 ще бъде признат за професионално заболяване в секторите на здравеопазването и социалните грижи и оказването на помощ по домовете, а в условията на пандемия - и в сектори, в които има огнища на болестта при дейности с доказан риск от инфекция. Това стана ясно след като преди ден държавите членки, работниците и работодателите постигнаха съгласие в рамките на Консултативния комитет на ЕС за безопасност и здраве на работното място (ACSH) относно необходимостта от признаването на заболяването и подкрепиха актуализирането на списъка на ЕС на професионалните заболявания. 

"Професионална болест" е заболяване, което е настъпило изключително или предимно под въздействието на вредните фактори на работната среда или на трудовия процес върху организма.

След становището на ACSH Комисията ще актуализира Препоръката, в която са изброени професионалните заболявания и агентите, които могат да ги причинят, който списък Комисията препоръчва да бъде признат от държавите членки. Целта е държавите членки да адаптират националното си законодателство в съответствие с актуализираната препоръка. 

Ако болестта бъде призната за професионално заболяване в дадена държава членка, работниците в съответните сектори, които са се заразили с Ковид-19 на работното място, могат да получат специални права според националните правила, като например правото на обезщетение, пояснява Money.bg.

Признаването на и обезщетяването за професионалните заболявания е от национална компетентност. Повечето държави членки съобщиха на Комисията, че вече признават Ковид-19 като професионално заболяване или трудова злополука в съответствие с националните си разпоредби. Актуализацията на Препоръката на Комисията относно професионалните заболявания е важна стъпка, която подпомага признаването на Ковид-19 като професионално заболяване във всички държави членки.

За момента Ковид-19 не попада в Списъка на професионалните болести на България.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК