Индонезия отмени забраната за износ на палмово масло

Това може да облекчи част от натиска за повишаване на цените, което е факт след инвазията на Русия в Украйна

19.05.2022 | 18:05 Редактор: Теодора Патронова
Индонезия отмени забраната за износ на палмово масло

Индонезия, най-големият производител и износител на палмово масло в света, отмени забраната си за задгранични продажби на стоката, съобщава "Файненшъл таймс". Това може да облекчи част от натиска за повишаване на цените на растителното масло, което е факт след инвазията на Русия в Украйна.

Президентът на страната Джоко Уидодо заяви в четвъртък, че износът на палмово масло може да се възобнови от 23 май. Той посочи, че решението отразява подобряването на местните доставки, както и благосъстоянието на 17 милиона работници в индустрията за производство на палмово масло.

Протекционисткият ход преди време тласна нагоре пазарите на растителни масла, които вече изпитваха недостиг, след като потоците на доставки от Украйна на практика спряха, когато избухна войната.

Когато въведе забраната си за износ миналия месец, Джакарта заяви, че се опитва да ограничи покачващите се цени на храните.

Цените на палмовото масло отслабваха от началото на тази седмица поради спекулации, че забраната ще бъде отменена в скоро време, съобщи БНР.

Фючърсите за палмово масло, търгувани в Малайзия, сега са на цени около 6074 малайзийски рингита за тон, което е спад с почти 10% спрямо ценовите върхове от миналата седмица.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК