Фон дер Лайен: ЕС да увеличи целите си за възобновяема енергия на 45% през 2023 г.

Предложението е част от стратегията за независимост от руските горива RЕpower EU

18.05.2022 | 18:30 Редактор: Ваня Кузманова
Фон дер Лайен: ЕС да увеличи целите си за възобновяема енергия на 45% през 2023 г.

EС да увеличи целите си за постигане на енергия от възобновяеми източници от 40 на 45% догодина - това е предложението на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. То е част от общата стратегия за независимост от руските горива RЕpower EU.

"Можем да заменим руските изкопаеми горива по три начина - като спестяваме енергия, диверсифицираме вноса на енергоизточниците и ускоряваме прехода към възобновяеми източници", подчерта Фон дер Лайен:

"Да започнем с най-важното - спестяването на енергия. Това е най-бързият и евтин начин за справянето с настоящата енергийна криза. Затова ще увеличим нашите цели за енергийна ефективност за 2030 година от 9 на 13%. След това е на ход масовото инвестиране във възобновяеми източници, което е най-голямата задача. Ние увеличаваме целите си за 2030 година от 40 на 45 на сто постигане на възобновяема енергия".

В стратегията се предлага търговските и обществени сгради да бъдат задължени да имат покриви със слънчеви батерии до 2025 година, а новопостроените жилищни сгради - до 2029 година, предаде БНР. 

"За  стратегията са предвидени до 300 млрд. евро, от които 72 млрд. безвъзмездни средства, а 225 млрд. - заеми. Около 10 млрд. ще бъдат насочени за закупуване на газ и втечнен газ, а до 2 млрд. за инфраструктура за нефт, за да се спрат доставките от Русия. Останалата част ще се използва за ускоряване на прехода към чиста енергия", каза председателката на Комисията.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК