Русия обяви за персона нон грата близо 100 дипломати от Франция, Италия и Испания

Решението на руските власти е без правно основание, коментираха френските власти

18.05.2022 | 15:55 Редактор: Елеонора Танева
Русия обяви за персона нон грата близо 100 дипломати от Франция, Италия и Испания

Русия обяви 34 служители на френските дипломатически институции в Русия за персона нон грата. Те трябва да напуснат страната до две седмици. Това се казва в съобщение на руското външно министерство. Посланикът на Френската република Пиер Леви е бил извикан в руското външно министерство. Решението идва като отговор на решението на френските власти да експулсират 41 служители на руските дипломатически институции във Франция.

"Решението на руските власти е без правно основание. Можем само да съжаляваме", каза говорител на френското външно министерство.

27 испански дипломати също трябва да напуснат Москва, в отговор на експулсирането на руски дипломати от Испания, информира ТАСС.

"На 18 май испанският посланик в Москва Маркос Гомес Мартинес беше извикан в руското външно министерство. Той беше остро разкритикуван във връзка с провокативното съобщение от Мадрид за експулсирането на 27 наши дипломати. Беше подчертано, че тази недружелюбна стъпка ще се отрази негативно на руско-испанските отношения", казаха от руското МВнР. Испанските дипломати имат срок на напуснат Москва до 7 дни.

Русия обяви за персона нон грата и 34 италиански дипломати.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК