Споразумението на САЩ с талибаните е причина за хаоса в Афганистан?

"Вероятно са загинали много повече от 66 000 афганистански войници и 48 000 цивилни", изтъква експерт

18.05.2022 | 14:56 Редактор: Жаклина Иванова
Споразумението на САЩ с талибаните е причина за хаоса в Афганистан?

Споразумението на САЩ с талибаните, подписано при президента Доналд Тръмп и изпълнено при президента Джо Байдън, е най-важният фактор за бързото разпадане на армията на Афганистан след изтеглянето на американските войски миналата година, пише Bloomberg.

"Както във Виетнам десетилетия по-рано, САЩ прекараха години и похарчиха милиарди долари в обучение и оборудване на афганистанските национални сили за сигурност. Но и в двата случая те рухват бързо в лицето на много по-слабо оборудвани бунтовници, след като логистиката, оборудването и въздушната подкрепа на САЩ бяха оттеглени", подчерта специалният генерален инспектор Джон Сопко.

САЩ заложиха 146 милиарда долара за възстановяването на Афганистан, като около 90 милиарда долара бяха похарчени за изграждането на силите за сигурност на страната с 300 000 души. За 20 години конфликтът уби 2443 американски войници и 1144 съюзнически войници.

По-рано Сопко каза, че е вероятно да са загинали много повече от 66 000 афганистански войници и 48 000 цивилни, както се смята от официалните оценки.

Споразумението между САЩ и талибаните, което задължи американските войски да се изтеглят, ако талибаните обещаят да предотвратят терористични операции на "Ал-Кайда" и "Ислямска държава", внесе огромна несигурност в отношенията между САЩ и Афганистан, заключава Сопко.

"Много от клаузите му все още не са публични, но се смята, че се съдържат в тайни писмени и устни споразумения между пратеници на САЩ и талибаните", отбеляза той.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК