Си Дзинпин към Макрон: Вземете европейската сигурност във ваши ръце

Китай и Франция ще задълбочат партньорството си в редица области

11.05.2022 | 10:51 Редактор: Тодор Петров
Си Дзинпин към Макрон: Вземете европейската сигурност във ваши ръце

Китайският председател Си Дзинпин и френският му колега Еманюел Макрон проведоха телефонен разговор.

Китайският лидер посочи, че Китай и Франция трябва да поддържат всеобхватното стратегическо партньорство, да уважават двустранните си интереси, да зачестят и координират сътрудничеството в рамките на двете страни, Китай и Европа и по света. 

Той предложи Пекин и Париж да засилят партньорството в новите области като изкуствения интелект и чистата енергия, продължавайки да развиват традиционното сътрудничество в ядрената енергия за граждански цели и авиацията.

Макрон изрази желание да задълбочи сътрудничеството с Китай в областите на земеделието, авиацията, ядрената енергия и културата и заяви, че Франция иска да играе положителна роля за насърчаване европейско-китайските отношения, предаде радио "Китай".

Двамата лидери размениха мнения по украинската ситуация и единодушно считат, че мирът трябва да се възстанови чрез преговори. Си Дзинпин подчерта, че Китай подкрепя европейските държави да вземат европейската сигурност в свои ръце. 

Макрон каза, че по украинския въпрос Париж и Пекин споделят много единодушия. Франция и ЕС поддържат стратегията за независимост и самостоятелност и няма да подкрепят и участват в групова конфронтация.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК