Украйна изтласква руската армия от Харков, Москва напредва яростно в Донбас

Зеленски: Защитниците на Мариупол продължават съпротивата в района на "Азовстал"

11.05.2022 | 10:28 Редактор: Тодор Петров
Украйна изтласква руската армия от Харков, Москва напредва яростно в Донбас

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи за нови успехи на въоръжените сили на страната в отблъскването на руската армия. Украинските военни постепенно изтласкват руските сили от района на Харков в североизточната част на страната, заяви той.

По данни на украинския генерален щаб войските на страната са прогонили руските войници от четири населени места около Харков. Целта е да бъдат принудени да се върнат обратно към руската граница.

Зеленски похвали смелостта и жертвоготовността на украинците в борбата срещу "някога втората по сила армия в света". Той все пак предупреди, че новините не са повод за еуфория и не означават победа.

Докато Украйна бележи успехи в района Харков, Русия напредва в Донбас, разположен на около 150 километра на югоизток. Украинското южно командване съобщи за "безмилостни" атаки на руските сили срещу частни домове, селскостопански обекти и електропреносната мрежа. Руското министерство на отбраната твърди, че силите на Руската федерация напредват към границата между Донецк и Луганск.

Губернаторът на Луганск Серхий Хайгай съобщи за 22 нападения в региона в рамките на 24 часа. Беше съобщено и за поредни руски ракетни удари по важното пристанище Одеса в южната част на страната, предаде DW

Продължават битките и около металургичния комбинет "Азовстал" в Мариупол. Русия настоява украинските бойци, които все още го защитават, да се предадат. Украйна държи да им бъде осигурен коридор за евакуация. 

"Защитниците на Мариупол остават там, те продължават съпротивата в района на "Азовстал"," каза Зеленски.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК