Разклатено ли е здравето на саудитския крал Салман? Отново е в болница

Той ходи с бастун и гласът все по-често трепери

08.05.2022 | 15:27 Редактор: Искра Ангелова
Разклатено ли е здравето на саудитския крал Салман? Отново е в болница

Саудитски монарх крал Салман премина медицински изследвания, съобщиха държавни медии, само седмици след смяна на батерията на неговия пейсмейкър, предаде Асошиейтед прес.

В информацията на саудитската агенция по печата не се дават подробности за състоянието на 86-годишния крал Салман или вида на медицинските изследвания. Съобщава се само, че кралят е бил приет в Специализираната болница "Крал Фейсал" в саудитския пристанищен град Джеда. През март кралят беше в болница за медицински изследвания и "смяна на батерията на неговия пейсмекър", съобщава саудитската държавна агенция, цитирана от Франс прес и БТА.

Здравето на монарха се следи много внимателно, защото той упражнява абсолютната власт в кралството. Отслабен през последните години от заболяване, кралят ръководи Саудитска Арабия, един от най-големите износители на петрол в света и най-голямата икономика в арабския свят. 

През последните години той все по-рязко се появява на публични места и това подхранва слуховете за здравето му. Той ходи с бастун и гласът все по-често трепери. През 2020 г. му бе махната жлъчката.

Салман се възкачи на трона през 2015 г. и определи 36-годишния си син, принц Мохамед бин Салман, за свой престолонаследник. Кралят на практика позволи на принца да ръководи политически кралството, превръщайки го в негов фактически лидер. След издигането си на власт принц Мохамед разтърси Саудитска Арабия с изненадващи за страната социални реформи, неутрализира  съперниците си в кралското семейство и поде репресивна кампания срещу опонентите си, което породи полемика за характера на неговите реформи.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК