Папа Франциск: НАТО може да е предизвикала нахлуването на Русия в Украйна

Той оприличи войната на други конфликти, които според него са подклаждани от международни интереси

04.05.2022 | 20:49 Редактор: Теодора Патронова
Папа Франциск: НАТО може да е предизвикала нахлуването на Русия в Украйна

Папа Франциск заяви, че "лаят на НАТО пред вратата на Русия" може да е довел до нахлуването в Украйна и че не знае дали други държави трябва да доставят на Украйна повече оръжия.

Папа Франциск направи коментарите си в интервю за италианския ежедневник Corriere Della Sera. Той определи отношението на Русия към Украйна като "гняв, който не знам дали е бил провокиран, но може би е бил улеснен" от присъствието в близките страни на Организацията на Северноатлантическия договор.

От февруари насам папа Франциск изразява съжаление за страданията на украинците и осъжда инвазията, но се въздържа да назове изрично Русия като агресор, отразявайки както ватиканската традиция на неутралитет и собствената си програма за по-добри отношения с Руската православна църква, така и нежеланието да съгласува Ватикана с външната политика на САЩ.

"В Украйна конфликтът беше създаден от други държави", каза папа Франциск в интервюто, без да посочи кои са те. Той оприличи войната на други конфликти, които според него са подклаждани от международни интереси: "Сирия, Йемен, Ирак, една след друга войните в Африка".

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК