ЕС обедини различните изборни законодателства, ще има единни европейски избори

Ще бъде създаден нов Европейски избирателен орган, който ще следи за спазването на новите правила

04.05.2022 | 15:37 Редактор: Теодора Патронова
ЕС обедини различните изборни законодателства, ще има единни европейски избори

Европейският парламент прие законодателно предложение, което предвижда реформиране на закона за парламентарните избори във всички държави от Европейския съюз. Парламентът стартира реформа на избирателния закон на ЕС, която да превърне общо 27 отделни избори и техните различни правила в единни европейски избори.

Законопроектът беше одобрен с 323 гласа "за", 262 гласа "против" и 48 гласа "въздържал се", а придружаващата го резолюция - с 331 гласа "за", 257 гласа "против" и 52 гласа "въздържал се", съобщи Анадолската агенция.

Според системата, разработена от членовете на ЕП, всеки избирател ще има два гласа: един за избор на депутати в националните избирателни райони, а другият - в общоевропейски избирателен район, състоящ се от 28 допълнителни места.

За да се осигури балансирано географско представителство в тези листи, държавите членки ще бъдат разделени на три групи в зависимост от броя на населението им Листите трябваше да бъдат попълнени пропорционално с кандидати от тези групи.

Списъците на кандидатите за целия ЕС трябва да бъдат представени от коалиции от национални политически партии и/или европейски избирателни организации, като например национални избирателни асоциации.

Парламентът иска също да се бори с неравенството между половете и подчертава, че въпреки общото подобрение на последните избори, някои държави не са избрали нито една жена депутат. В текста се предлагат в списъците задължително да се редуват кандидати от мъжки и женски пол или квоти – т. нар. zipped lists, без да се нарушават правата на небинарните лица.

Други предложения за "европеизиране" на изборите включват определянето на 9 май като общ европейски ден за гласуване и правото всички европейци, навършили 18 години, да могат да гласуват. Има и допълнителни предложения като въвеждането на праг от 3,5% в избирателните райони, които изпращат повече от 60 депутати, и възможността да се гласува по пощата, съобщи БГНЕС.

Ще бъде създаден нов Европейски избирателен орган, който ще наблюдава процеса и ще следи за спазването на новите правила.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК