fallback

Петков: Очаквам цената на газа да бъде същата или дори по-ниска от тази на "Газпром"

Ще можем много скоро да заместим руския газ с други източници от други места, убеден е Кириакос Мицотакис

03.05.2022 | 19:20 Автор: Ваня Кузманова

Икономическият шантаж на Русия няма да успее, заяви българският премиер Кирил Петков в Александуполис. В гръцкия град беше даден старт на строителството на терминала за втечнен природен газ. 

Очаква се чрез съоръжението Гърция да може да приема увеличени количества втечнен газ и да покрива не само националния пазар, но и да замести голяма част от руския газ за нуждите на Балканите.

"В момента договаряме различните източници, за да имаме възможност да покажем на българските потребители, че цените няма да им се увеличат в сравнение с тези, които щяха да са, ако днес бяхме в договор с "Газпром". Искам много ясно пак да кажа, че това не е политически избор да не сме с "Газпром", подчерта премиерът.

С изграждането на новите трасета газът ще достига до България, Сърбия и Северна Македония. Страната ни участва в проекта с 20% дял. Дружеството "Булгартрансгаз" е сред акционерите в терминала. С началото на този проект се отваря нова врата на енергийната карта обяви гръцкият премиер Кирякос Мицотакис. 

"Днес нашият полуостров има място в енергийния свят на Европа, така че единни да можем да преодолеем трудностите. Ще можем много скоро да заместим руския газ с други източници от други места", заяви премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис.

Като ключов за Европа. Така председателят на Европейския съвет Шарл Мишел определи новото съоръжение, което ще бъде изградено. 

"Създаваме нов дом на енергийна независимост на Европа. Руската инвазия в Украйна създава изключително усещане за бързи действия, трябва да бъдем стратегически подготвени и да подготвим своята независимост. Това е една геополитическа инвестиция в правилния момент и отразява правилните действия, които трябва да взимаме", каза председателят на ЕС Шарл Мишел.

В Александруполис пристигнаха и премиерът на РСМ Димитър Ковачевски и на Сърбия Александър Вучич. Капацитетът на съоръжението ще бъде до 5,5 млрд. куб. м. природен газ годишно. Очаква се новият терминал да бъде финализиран в края на 2023 година.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback