Гърция и Италия облекчават мерките, в Пекин е въведен частичен локдаун

Отпадат и Ковид ограниченията за влизане в България

01.05.2022 | 14:20 Редактор: Ваня Кузманова

От днес отпадат Ковид ограниченията за влизане в България. Отменя се изискването пристигащите от други държави да представят валиден цифров сертификат. Без "зелен сертификат" и тестове ще се влиза и в Гърция. И Италия облекчава мерките. 

А в Китай, откъдето тръгна заразата през 2019 година, се въвеждат нови строги мерки. В Пекин е въведен частичен локдаун, затварят ресторанти за майските празници, отменени са полетите.

В съседна Гърция влизането в страната вече е свободно. Отпада изискването за Ковид сертификат и тест при влизане в магазини, заведения и стадиони, но някои мерки все още остават в сила - като задължителното носене на маски в затворени обществени места и в транспорта. 

Неваксинираните служители и учители ще продължат да си правят по един антигенен тест на седмица, за да ходят на работа. С маски ще се ходи в училищата и университетите. 

Глътка въздух и завръщане към нормалния живот и в Италия. Страната слага край на "зеления сертификат". Той ще остане обаче в сила до 31 декември за болници, старчески домове, както и за здравните работници. 

"Чакахме да паднат мерките. Хубаво е леко да си отдъхнем", каза мъжът. 

До 15 юни те ще са задължителни във всички форми на обществен транспорт, в болници и старчески домове, в кина, театри, на концерти и спортни събития на закрито, както в училища и университети. 

В Китай отново рестрикции. В столицата Пекин ресторантите няма да обслужват клиенти по време на празниците. По-рано през седмицата Пекин започна масово тестване за Ковид на 21 млн. души. 

Властите разпоредиха парковете и местата за развлечение да работят с намален наполовина капацитет по време на майските празници.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК