ООН: Човечеството е изправено пред самоунищожение, бедствията рязко нарастват

Още 37,6 милиона души ще изпаднат в условия на крайна бедност до 2030 година

27.04.2022 | 08:45 Редактор: Искра Ангелова
ООН: Човечеството е изправено пред самоунищожение, бедствията рязко нарастват

Човечеството страда от "нарушено възприятие за риска", което го подтиква към дейности и поведение, които причиняват изменението на климата, а оттам и нарастващия брой бедствия по целия свят, предупреди ООН.

В нов доклад Службата на ООН за намаляване на риска от бедствия (UNDRR) установява, че между 350 и 500 големи бедствия са се случвали в световен мащаб всяка година през последните две десетилетия. Те са пет пъти повече от средното за трите предходни десетилетия, се посочва в доклада.

И на фона на променящия се климат, катастрофалните събития, предизвикани от суши, екстремни температури и опустошителни наводнения, се очаква да се случват още по-често в бъдеще.

Докладът изчислява, че до края на това десетилетие светът ще се изправя срещу 560 бедствия всяка година или средно 1,5 на ден. Рязкото нарастване на бедствията в световен мащаб може да се дължи на "нарушено възприемане на риска, основано на оптимизъм, подценяване и усещане за безнаказаност".

Тези фактори са довели до политически, финансови и други решения, които изострят уязвимостта и поставят хората в опасност.

Пренебрегването на огромните рискове, пред които сме изправени, "поставя човечеството в спирала на самоунищожение", предупреди в изявлението заместник-генералният секретар на ООН Амина Мохамед, цитиран от "Труд".

Бедствията по света струват приблизително 170 милиарда долара всяка година през последното десетилетие. По-голямата част от тях се случват в страни с по-ниски доходи, които губят средно един процент от националния си продукт, в сравнение с 0,1 до 0,2 процента в по-богатите икономики.

Азиатският и Тихоокеанският регион понасят най-големи икономически загуби.

Според доклада още 37,6 милиона души ще изпаднат в условия на крайна бедност до 2030 г. поради въздействието на изменението на климата.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК