Огнище на Ковид-19 в Китай смъкна цената на петрола до $100 за барел

Най-големият вносител на суров петрол в света е изправен пред най-тежкия шок в търсенето на петрол от първите дни на пандемията

25.04.2022 | 11:24 Редактор: Жаклина Иванова
Огнище на Ковид-19 в Китай смъкна цената на петрола до $100 за барел

В началото на седмицата петролът се понижи заради опасенията, че разширяващото се огнище на Ковид-19 в Китай ще натежи на световното търсене, пише Bloomberg.

Фючърсите на West Texas Intermediate се понижиха с около 3% и се търгуваха под 100 долара за барел на фона на изчерпването на запасите и на останалите суровини. Нарастващите случаи в Пекин предизвикаха тревога за безпрецедентно блокиране на столицата, докато Шанхай отчете рекорден брой смъртни случаи дневно през уикенда. Най-големият вносител на суров петрол в света е изправен пред най-тежкия шок в търсенето на петрол от първите дни на пандемията.

Трудностите на Китай, свързани с Ковид-19, добавят още един източник на нестабилност на петролния пазар, който беше разтърсен от руската инвазия в Украйна. Войната разпали инфлацията, а Европейският съюз обсъжда мерки за ограничаване на вноса на петрол от Русия. Това може да доведе до свиване на пазара и повишаване на цените.

Китай въведе забрани за достъп до редица градове, тъй като преследва стратегията за нулев Ковид-19. На жителите на един от пекинските квартали беше наредено да се подложат на тридневни тестове за наличие на вируса от понеделник в опит да се потуши вълната от случаи в района. Шанхай навлиза в четвъртата седмица на строга изолация.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК