Португалия отмени маските на закрито, страната е с едни от най-високите нива на ваксинация

Мярката ще продължи да се прилага само в обществения транспорт, в болниците и домовете за възрастни хора

21.04.2022 | 22:02 Редактор: Теодора Патронова
Португалия отмени маските на закрито, страната е с едни от най-високите нива на ваксинация

Португалия реши днес да отмени изискването за носене на маска на закрито - здравна мярка, която ще продължи да се прилага само в обществения транспорт, в болниците и домовете за възрастни хора, но не и в училищата, предаде Франс прес.

"С оглед на положителното развитие на епидемиологичната обстановка в Португалия правителството реши да преразгледа някои ограничения, които все още са в сила", обяви премиерът Антониу Коща в изявление, публикувано след седмичното заседание на Министерския съвет.

Задължителното носене на маски занапред ще бъде ограничено до "места, характеризиращи се с особена уязвимост на хората, които ги посещават" и до интензивно места с голямо струпване на хора, заяви правителството. Това решение ще влезе в сила до дни, веднага след като президентът обнародва правителствения указ, съобщи за АФП говорител на Министерството на здравеопазването, цитиран от БТА.

Португалия е сред страните с най-високи нива на ваксинация в света и заболеваемостта с коронавирусна инфекция е намаляла до 577 случая на 100 000 жители за седем дни, според последния седмичен доклад на Главната дирекция по здравеопазване.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК