Бразилия удари рамо на Русия за участие в Г-20

Болсонаро заяви, че в настоящата ситуация страната му трябва да изхожда от собствените си интереси

19.04.2022 | 23:10 Редактор: Здравко Черкезов
Бразилия удари рамо на Русия за участие в Г-20

Бразилското правителство е против ограничаването на участието на Русия в Групата на двадесетте (Г-20). Изявлението беше направено от министъра на външните работи на южноамериканската република Карлос Алберто Франко.

"Разговарях по този въпрос с моя колега, външния министър на Индонезия (настоящата председателстваща страна на Г-20), и имах възможност ясно да изразя нашата позиция. Много ни се иска Русия да може да участва в министерската среща на Г-20 и, разбира се, в срещата на върха на лидерите през ноември тази година", заяви министърът по време на съвместна пресконференция с ръководителя на Световната търговска организация (СТО), чийто запис беше публикуван в акаунта на бразилското външно министерство в YouTube. "Изключването на [Русия] в момента няма да ни помогне да намерим решение на спешния проблем, пред който сме изправени сега", добави дипломатът, цитиран от БГНЕС.

Както обясни Франко, бразилското външно министерство подчертава необходимостта от скорошно "прекратяване на военните действия на бойното поле" и установяване на диалог между участващите страни - "Русия и Украйна" - за постигане на "дългосрочно примирие в рамките на международното право". "Изключването на която и да е от тези страни от всякакви международни политически формати не е нищо повече от санкция и цензура, която няма да отговори на необходимостта от укрепване на многостранната международна система".

Бразилският президент Жаир Болсонаро заяви, че в настоящата ситуация страната му трябва да изхожда от собствените си интереси. Постоянният представител на южноамериканската република в ООН осъди решенията за доставка на оръжие за Украйна и за налагане на санкции срещу Русия.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК