Китай: Дълбоко загрижени сме за ситуацията с правата на човека в САЩ

"Расовата дискриминация и престъпленията с огнестрелно оръжие са системни", заяви говорителят на Външното министерство

19.04.2022 | 10:16 Редактор: Ваня Кузманова
Китай: Дълбоко загрижени сме за ситуацията с правата на човека в САЩ

Китай е дълбоко загрижен за влошаващата се ситуация с правата на човека в САЩ. Фактите показват, че расовата дискриминация, престъпленията с огнестрелно оръжие, насилственото правоприлагане са дългосрочни и системни проблеми в САЩ, каза говорителят на Външното министерство на Китай Уан Уънбин на пресконференция.

Измина година от убийството на Джордж Флойд, който извика под коляното на полицай "Не мога да дишам". Оттогава още стотици хора от етнически малцинства загинаха при стрелба от страна на служители на правоприлагащите органи. 

"94% от американските мюсюлмани живеят в сянката на "ислямофобията", 81% от възрастните американци от азиатски произход смятат, че насилието срещу тях се увеличава, а имигрантите от Латинска Америка, които представляват 19% от американското население, притежават само 2% от богатството на страната", добави говорителят, цитиран от радио "Китай". 

"САЩ се превръщат в страна, в която правата на човека са системно нарушавани. Вашингтон няма право да сочи с пръст ситуацията с човешките права на другите страни, а трябва да се замисли над своите проблеми и ги изкорени", посочи още говорителят.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК