Османи: Няма съгласие по документ, който да решава различията ни с България

Според него е грешка, ако Албания тръгне на самостоятелни преговори за членство в ЕС

14.04.2022 | 16:00 Редактор: Здравко Черкезов
Османи: Няма съгласие по документ, който да решава различията ни с България

"В разговорите с България има документ, който Република Северна Македония е готова да приеме, но докато от България не бъде получен приемлив и за нея отговор, няма предпоставки да бъдат информирани депутатите и обществеността в Република Северна Македония", каза днес на пресконференция министърът на външните работи Буяр Османи. 

По думите му съществуват десетки нон пейпъри и предложения в преговорите. "Ще повторя оценката - има напредък в мисленето как да се преодолее този проблем, но не мога да кажа, че има един документ, който е в пълно съгласие с българското правителство, за да мога да информирам незабавно депутатите, да споделя документа и да информирам обществеността", каза Османи. 

Министърът на външните работи на Република Северна Македония отказа да коментира дали има вътрешнополитически различия в България, уточнявайки, че преговорите се водят с правителството на България и се знае, че решението, до което се достигне в преговорите, ще трябва да бъде представено и в българския парламент. "Разбира се, за да мине в парламента на България, всички коалиционни партньори трябва да подкрепят това решение. Но не мисля, че е редно да коментирам отношенията в България", каза Османи. 

По думите му в момента е  необходимо стратегическо лидерство и е време да бъдат взети стратегически решения и в ЕС, и в региона. "Ако проявите колебание в убеждението си, че това е правилният път, тези, които не искат решение, ще бъдат насърчени. Така че и двете правителства ще се сблъскат със съпротива", каза Османи, цитиран от БТА.

Според него, ако Албания тръгне на самостоятелни преговори за членство в ЕС, това би влошило динамиката в региона и Албания съзнава това. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК