Лавров: Специалната операция в Украйна е, за да сложи край на господството на САЩ

"Русия е една от онези държави, които никога няма да заемат подчинено положение", заяви той

11.04.2022 | 21:24 Редактор: Искра Ангелова
Лавров: Специалната операция в Украйна е, за да сложи край на господството на САЩ

Специалната операция в Украйна е предназначена да сложи край на безразсъдния ход на пълно господство на САЩ в света, каза външният министър Сергей Лавров в интервю за телевизионния канал "Россия 24".

"Нашата специална военна операция е предназначена да сложи край на безразсъдната експанзия и безразсъдния курс към пълно господство на САЩ и западните ѝ съюзници на международната арена“, каза министърът.

Той подчерта, че грубите нарушения на международното право са станали основа за подобни действия от Вашингтон, докато правилата на такава система не са ясни за никого и се разработват в Белия дом и Държавния департамент за всеки отделен случай.

В същото време той посочи, че отношението на САЩ и техните съюзници към Русия се е променило.

"Това е много сериозен обрат дори в политиката, която Европейският съюз и Западът като цяло под ръководството на Съединените щати започнаха да провеждат след началото на нашата специална военна операция, политика, която показва озлобление, в някои отношения дори настървеност", каза ръководителят на руската дипломация, цитиран от "Труд".

Той подчерта, че тази политика се определя не само от Украйна, а от факта, че от Украйна "започва да се прави трамплин за оказване на натиск върху Русия" и нейното подчинение на глобалната система, която Западът изгражда.

"Русия, разбира се, със своята история, със своите традиции е една от онези държави, които никога няма да заемат подчинено положение. Ние можем да бъдем членове на международната общност само при равни условия на сигурност", добави Лавров.

Трябва ли страната ни да изгони руския посланик Митрофанова?

Да, незабавно! Прекали със заплахите и обижда България във всяко свое изказване.
37%
Не трябва. Няма нужда допълнително да си разваляме отношенията с Русия.
39%
Да не взимаме прибързани решения. Трябва да изчакаме развитието на войната и да следим поведението на Митрофанова.
9%
Посланик Митрофанова има право да критикува поведението на държавниците ни.
16%
Общо 7028 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК