САЩ прекратяват нормалните търговски отношения с Русия и Беларус

Това означава, че руският и беларуският внос няма да бъде третиран като продукт на най-облагодетелствани нации на пазара

07.04.2022 | 22:53 Редактор: Теодора Патронова
САЩ прекратяват нормалните търговски отношения с Русия и Беларус

Конгресът на САЩ гласува за прекратяване на нормалните търговски отношения с Москва, докато Белият дом засилва натиска върху президента Владимир Путин заради инвазията му в Украйна.

Законодателството, което се отнася и за съюзника на Русия Беларус и дава възможност на президента Джо Байдън да налага високи мита върху вноса, бе прието единодушно от Сената, след което бе утвърдено от Камарата на представителите.

Преустановяването на нормалните търговски отношения означава, че руският и беларуският внос няма да бъде третиран като продукт на най-облагодетелствани нации на пазара на САЩ. Преустановяването на това третиране за Русия и Беларус ще позволи на администрацията на САЩ да налага по-високи мита върху руските и беларуските стоки, отколкото върху други страни, които са членки на Световната търговска организация (СТО). Законопроектът също така ще разшири разпоредбите на Глобалния закон за правата на човека "Магнитски", което ще улесни налагането на санкции на лица, които според Вашингтон са отговорни за нарушения на правата на човека, съобщи БГНЕС.

Намерението на САЩ и техните северноатлантически съюзници да се оттеглят от нормалните търговски отношения с Русия беше обявено по-рано от президента на САЩ Джо Байдън. Той заяви, че всяка от тези страни възнамерява да предприеме стъпки за лишаване на Русия от статута ѝ на най-облагодетелствана нация. САЩ обаче трябваше да получат одобрението на законодателите, за да премахнат този статут.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК