Русия представи доказателства за инсценирането на военни престъпления в Буча

Зеленски: Мирните преговори с Русия ще бъдат много по-трудни

05.04.2022 | 06:53 Редактор: Тодор Петров
Русия представи доказателства за инсценирането на военни престъпления в Буча

Сигналите за военни престъпления в Буча ще обсъди на днешното си заседание Съветът за сигурност на ООН. Очаква се на заседанието да бъдат обсъдени доказателства за военни престъпления, извършени на територията на Украйна.

На него ще говори и президентът Володимир Зеленски. Не се уточнява дали обръщението на Зеленски ще бъде чрез пряка видео връзка или ще е предварително записано. 

На пресконференция късно снощи посланикът на Русия в ООН представи пред журналисти доказателства за инсценирането на събития в Буча. Василий Небензя представи доказателства за организирането на провокации в града - видеозаписи от Буча, заснети веднага след изтеглянето на руските войски от града, в които тела на загинали по улиците няма. Небензя каза, че Русия ще представи фактическите доказателства за провокации в Буча на Съвет за сигурност. 

Същевременно кметът на град Николаев - Александър Сенкевич, съобщи за десет цивилни жертви и над 40 ранени при обстрел на руската армия над украинския град. 

Според високопоставен служител на отбраната на САЩ, Русия е прeпозиционирала около две трети от силите си от района на Киев, като голяма част от тях са се изтеглили в Беларус, където се очаква да бъдат преоборудвани, след което да бъдат пренасочени към други части на Украйна. 

В поредно видеообръщение в 41-ия ден от войната в Украйна, Володимир Зеленски заяви, че след масовите убийства на цивилни в Буча и други градове, мирните преговори с Русия ще бъдат много по-трудни.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК