Парламентарни и президентски избори в Унгария и Сърбия

В няколко общини, включително в сръбската столица Белград, ще се произведат и местни избори

03.04.2022 | 10:00 Редактор: Теодора Патронова
Парламентарни и президентски избори в Унгария и Сърбия

В сянката на войната се провеждат ключови парламентарни избори в Унгария. Премиерът Витор Орбан и неговата партия ''Фидес'' ще се борят за нов мандат на фона на отказа на Орбан да прати военна помощ на Украйна и близките му отношения с Владимир Путин.

За първи път в 12-годишното си управление "Фидес" ще се изправи срещу обединена опозиционна коалиция, водена от Петер Марки-Зай. Той има трудната задача да ръководи коалиция от партии с коренно различни политически виждания. 10 милиона унгарци имат право да гласуват на парламентарния вот.

Избори 3 в 1 и в Сърбия. В западната ни съседка се провеждат предсрочни парламентарни и редовни президентски избори, а в няколко общини, включително в столицата Белград, има и местен вот.

Фаворит за държавен глава отново е Александър Вучич, който спечели убедително първия си мандат преди 5 години още на първи тур. Според анализатори няма опасност дружбата на Вучич с руския президент Путин да му струва победата и се очаква неговата Сръбска прогресивна партия и коалиционните ѝ партньори в правителството пак да са с мнозинство в парламента.

Изборите за парламент са извънредни, след като на редовните преди 2 години демократичната опозиция обяви бойкот.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК