Ад в Ирпен: Спасителни отряди събират трупове по улиците, руснаци изнасилват жени

Възрастна жена е била застреляна, докато готви

02.04.2022 | 07:11 Редактор: Искра Ангелова
Ад в Ирпен: Спасителни отряди събират трупове по улиците, руснаци изнасилват жени

След продължили седмици боеве няколко десетки жители на Ирпен, западно от Киев, най-сетне са успели да стигнат до сигурно убежище. Осведомителната агенция Ройтерс публикува филмов материал, който показва пристигането на бежанския конвой в град, намиращ се извън зоната на сраженията.

"Вече съм погребала четирима души"

Украинката Юлия Калмутска разказва, че вече е погребала четирима души - баща си, двама млади мъже в съседство, които не успели навреме да се скрият от залповете на руските автомати, и една възрастна жена, която била застреляна, докато си готвела.

"Бяхме се скрили в мазето. Там бяхме общо 37 души, а навън се чуваше канонадата от руските автомати. После сградата изведнъж пламна. Тичали сме като луди, за да успеем да се спасим. Слава богу, никой не загина", разказва жената. "На 6 метра от нас имаше танк, който стреляше", вметва един мъж и добавя: "Направо оглушах от мощния взрив".

004

Филмов материал на различни осведомителни агенции показва как спасителни отряди събират трупове по улиците на Ирпен, а край тях ехтят експлозии от бомби и гранати.

На пресконференция в украинската столица кметът на Ирпен Олександър Маркушин заяви, че от началото на войната в неговия град са загинали най-малко 200 души. А под развалините на сградите със сигурност има и още много, добави Маркушин. Според него в парковете и покрай руските окопи били заложени мини. Украински войници в момента издирвали местоположението им, за да ги обезвредят.

"Разговарях с жители на Ирпен, които се бяха укривали в мазетата си. Те ми разказаха, че руснаците ги принуждавали да се съблекат, след което ги претърсвали на голо. Има и съобщения за издевателства над жени. Жените и мъжете били отделени едни от други. Украинците трябвало да служат като евентуален резерв при размяна на пленени руски войници. Ужасяващи истории разказваха", споделя Маркушин, цитиран от DW.

005

Смразяващи истории разказват и бежанци от други населени места, които пристигат в Лвов, преди да продължат към Полша. Лариса Холовата пътувала с автомобилен конвой от южната част на Украйна, където се водят ожесточени сражения, към град Запорожие. "Пътуването беше ужасяващо. Навсякъде лежаха трупове и никой не ги събираше. Край пътя избухваха мини, дори и нивите покрай пътя бяха минирани. Една мина беше поставена насред улицата. Нашият шофьор се питаше как да продължи да кара, след като всичко по пътя е минирано."

С бебе на ръце

Инна Ковец, млада майка с две деца, избягала от Донецк, когато сраженията в региона на Донбас се усилили. "Бебето ми е родено на 17 февруари, на 21 февруари ме изписаха от болницата, а три дни по-късно започна войната", разказва младата майка. "Първоначално се скрихме в мазето, но бързо ми стана ясно, че няма как да оцелеем с кърмаче в мазето и че трябва да бягаме. Тъкмо си бяхме купили и обзавели жилище. А сега нямаме нищо", казва младата жена.

Неясна остава и съдбата на цивилните граждани в обсадения Мариупол, където навярно все още се намират над 100 000 души - под непрекъснатия обстрел и бомбардировките на руската армия. Предполага се, че в града вече не са останали почти никакви запаси от храна и вода.

Надцени ли се Путин или подцени Украйна и Запада?

Да, трябваше да се откаже след силния отпор на украинците и неуспеха на бързата окупация.
15%
Не очакваше толкова тежки санкции, но няма да признае поражение.
21%
Путин е непоколебим, защото газта и копчето за ядрените оръжия са в ръцете му.
10%
Много добре знае какво прави и войната се развива по предварителния му план.
54%
Общо 7417 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 


4
1 rate up comment rate down comment 1
СдухаН
преди 2 години
Обяснете снимката с бебешката количка! Какво прави бебешка количка посредата на двулентов ( еднопосочен) път , както се вижда от снимката? Сигурно родителите са излезли на разходка по пътя между колите, докато гърмят бомби и мини! За много големи *** ни смятате и мислите, че ви вярваме ама не е така!!! Сигнализирай за неуместен коментар
3
5 rate up comment rate down comment 3
dddd
преди 2 години
Първо.Когато се раздава оръжие на улицата,кой е цивилен.Второ,когато летят куршуми кой тича с камера и филмуе.Зеленски направи от тази война шоу и повтарят като папагали.Кой провери кой убива цивили?Може украинци чистят руските симпатици.Небългарските медии в България повтарят информации които украинци покажат.Слушайте Зелински и почвайте третата световна. Сигнализирай за неуместен коментар
2
17 rate up comment rate down comment 7
анонимен
преди 2 години
1
21 rate up comment rate down comment 7
Роко
преди 2 години
Доказателства за твърденията в статията? Или просто трием коментари на хора които се осъмняват.. Сигнализирай за неуместен коментар